Artisttävlingarnas historia

Lingman & Co har under många år producerat olika artisttävlingar och starten för dagens tävlingar var Dagens Nyheters Talang´84 och här upptäcktes stjärnor som Anna Book och Richard Carlsohn.

Detta följdes av en TV-serie från Norrköping under åren 1986-1988 som lanserade en mängd blivande stjärnor, ur detta bildades gruppen Stage Four med Lisa Nilsson, Peter Jöback, Lizette Pålsson och Andreas Lundstedt. Under samma period startade också Lisa Ekdahl, Jill Johnsson, Anna Sahlene och Magnus Carlsson sina karriärer i samband med tävlingar och andra Lingman produktioner.

Under 90-talet har tävlingarna arrangerats i både TV och på festivaler samt köpcentrum runt om i landet med samarbetspartners som SVT, Nalen, Birka Cruises, Metro, Posten och Silja Line. Några exempel på namn som medverkat i tävlingarna under 90-talet är: Lisa Miskovsky, Helen Sjöholm, Ellinor Franzén, Sanna Nielsen, Sara Sommerfeld och Camilla Lindén.

Idag har dessa tävlingar utvecklats till stora etablerade forum där vi hela tiden strävar efter att höja kvalitén och hitta nya vägar som kan utveckla tävlingarna och etablera nya Artister. Vi har de senaste åren arbetat i kopplingar till våra tävlingar med casting till bl.a Fame Factory, artister som medverkat i Fame Factory som har sin bakgrund i någon av våra tävlingar och andra produktioner vi arbetat med kan nämnas Karl Martindahl, Jessica Andersson, Emil Sigfridsson, Patrik Rasmussen, Emma Karlsson & Sandra Oxenryd. Övriga artister som medverkat eller kommit fram via dessa tävlingar de senaste åren är Stage One, Caracola, Miio, Amy Diamond och Popcorn.

Sammanfattningsvis kan man säga att dessa tävlingar är och har varit en väldigt bra start för många unga artister som fått chansen att uppträda i större sammanhang och även fått god rutin och bra kontakter inför en kommande artistkarriär.

Våra artisttävlingar har främst riktat sig till unga artister men ett strålande undantag är Seniorchansen med artist legenderna Annalisa Ericsson och Sickan Carlsson som blev en stor TV-succé från Skansen under 90-talet.